Güncel Haberler

JANDARMA TEŞKİLATININ KURULUŞUNUN 183.YILI ŞUHUT’TA KUTLANDI.

Ülkemizin göz bebeği kahraman Jandarma Teşkilatının 183. kuruluş yıldönümü bütün yurtta olduğu gibi Şuhut’ta da kutlandı.
Şuhut Kaymakamı Lokman Düzgün, İlçe Jandarma Komutanlığını ziyaret ederek personeli kutladı. Vatandaşların asayiş ve güvenliği için canı pahasına görev yapan Türk Jandarma Teşkilatı’nın kuruluşu 1839 yılına dayanıyor.
Şuhut hakkındaki araştırmaları ile tanınan gazetemiz yazarlarından Tarık Özaşkın, “Kurtuluş Savaşı döneminde Şuhut’ta Milli Direnişi başlatan kurumların başında Şuhut Jandarması geliyor” dedi.
JANDARMA TEŞKİLATI ŞUHUT’TA MİLLİ DİRENİŞİ ÖRGÜTLEMİŞTİ
Araştırmacı yazar Tarık Özaşkın, Mondros Mütarekesi gereği Osmanlı ordusunun yüzde 90 terhis edildiğini, sadece sınırlarda ve iç güvenlikte görev yapmak üzere 60 bin kadar askerin silah altında tutulduğunu belirterek ” 1919 yılında Şuhut’ta bir subay, bir çavuş ve bir bölük askerden ibaret küçük bir Jandarma Karakolu vardı” dedi.
Tanzimat Fermanının ilan edildiği 1839 yılı ile Asakir-i Zaptiye Nizannamesi’nin (Askeri Kolluk Tüzüğü) yürürlüğe girdiği 14 Haziran günü birleştirilerek 14 Haziran 1839 tarihi ” Jandarma’nın Kuruluş Tarihi” olarak kabul edildi.
Bu çercevede ilçemiz Ksymakamı Lokman Düzgün Şuhut İlçe Jandarma Komutanlığını ziyaret ederek personeli bu mutlu gününde yalnız bırakmadı.”Jandarma Teşkilatının 183. Kuruluş Yıldönümü” nedeniyle personeli tebrik eden Kaymakam Lokman Düzgün, Jandarmanın her durum ve şartta halkın hizmetinde olduğunu ifade ederek, vatandaşın can ve mal güvenliliğini sağlamak için gece gündüz çalışan vefakâr Jandarma personelinin kuruluş gününü kutladı.
” Şuhut Nahiyesi Karakol Komutanı olan subay, Milli Mücadele’ye karşı olan, halka türlü eziyetler eden biriydi.Nihayet Çepnioğlu İsmail ( İsmail Çepni) adında bir Şuhutlu o subayı Kali Çayı Zöppethane mevkisinde eğlenceye çağırıyor. Eğlence devam ederken bıçağı o subayın girtlağına dayayıp öldürmekle tehdit ediyor. Subay o korkuyla aynı gece Şuhut’u terkediyor. Yerine de AHMET ÇAVUŞ ismindeki asker komutan vekili tayin ediliyor. Ahmet Çavuş, Milli Mücadele yanlısı, vatansever birisi. Şuhut’ta Kuva-yı Milliye’nin oluşumunda büyük katkısı olan Ahmet Çavuş, bir yandan gençleri silah altına alıyor, diğer yandan da ” el verir” denilen 15-16 yaşındaki gençleri işgâle karşı direnişe ve mücadeleye hazırlıyor.Ahmet Çavuş’un diğer çalışması ise gençlerden oluşan bir ” istihbarat grubu” oluşturarak hem Şuhut’tan hem de çevre köylerden bilgi toplayarak Türk Ordusuna ulaştırıyor.
Askeri belgelerden derlediğim kadarıyla Ahmet Çavuş’a bağlı çalışan, istihbarat toplayan ve daha sonra orduya katılanlardan isimlerini tespit edebildiğim gençler şunlar; Nebi Taşlıca (1901-1984), İbrahim Çetin (1904-1987), Kadir Cıvrı (1908-1992), Cıngıtoğlu Abdullah Umurhan (1901-1978), Ahmet Kuvanç (1905-1984)
Bildiğiniz gibi Şuhut o dönem işgâl yüzü görmediğinden Türk Ordusunun hem lojistik hem de istihbarat merkezlerinden biri olarak çok önemli görev ifa ediyor.

Buna ilâve olarak Çoru (Demirbel) Köyü’nde Yakup Çavuş’un komutan olduğu bir Jandarma Karakolu olduğunu söyleyen Özaşkın, ” bu iki karakol Şuhut ve civarında Milli Mücadeleye büyük katkı yapmıştır” dedi.Tarık Özaşkın şunları söyledi;
Çoru Köyü’ndeki Jandarma Karakolu ise Şuhut’a değil de Dinar Jandarmasına bağlı görev yapıyor. Yakup Çavuş o yıllarda Milli Mücadele’ye büyük destek verenlerin başında geliyor. Onun kurduğu Kuva-yı Milliye çeteleri var.
Dolayısıyla Jandarma teşkilatının Şuhut ve civarında böyle önemli ve kıymetli hizmetleri var. Bugün de aynı gayret ve inançla hizmete devam ediyorlar.”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031