Gözümüzün önünde burnumuzun dibinde ben buradayım diye neredeyse haykıran bir Türk şaheseri Türkmen kabir taşı koçbaşı kabir taşı ilçemiz merkez mezarlığında gelen geçen herkese ben burada beni görün çığlıklarıyla seslenmektedir.
Çeşitli tarihlerden ilçemizdeki tarihi eserlerin Hamza paşa hamamı’nın, Büyük caminin, şehitlik ve kabristanın farklı farklı çeşitli zaman dilimlerinde birçok fotoğrafını çekmiş bir kişi olarak Regaip kandili ziyaretinde ana cadde üzerinde hemen hemen herkesin görebileceğim bir noktada koçbaşı mezar taşı ilk defa dikkatimi çekti. Bir anda aradığımı buldum diyerek çığlık atmak geldi içimden.
Çünkü Anadolu 13.000 yıllık Türk yurdu. İlçemiz İskitler Hititler Etiler ve frigler dönemlerinde yerleşim alanı. Hisar höyüğü en büyük deli. En az 5000 yıllık tarihi ile ben buradayım diyen bir tarih hazinesi.
Şu an için ilçemizden ciddi bir arkeolojik kazı çalışmasının ve araştırmanın yapılmadığı bilinmekle beraber ilçe merkezinde bulunan ağırlıklı olarak sinada kentinden kalan yüzeydeki birçok tarihi eser son 100 yıl içerisinde yok olmaya mahkum olmuştur.
Anadolu Roma ve Bizans işgalleri ile dönem dönem Türk hakimiyeti sona ermiş ancak Türk halkı Anadolu’da yaşantısını sürdürmeye devam etmiştir. MS sonra 4.cü yüzyılda başlayan Türklerin batıya göçü yaklaşık olarak 1000 yıl devam ederek 1450’lere kadar sürmüştür.
Anadolu’ya en yoğun göçler Türklerin Müslümanlığı seçtikten sonra 685 yıldan sonra başlamış Büyük Selçuklu imparatoru Sultan Alparslan’ın Anadolu’yu fethettiği 1071’e kadar sürmüştür. 1072 yılında Sultan Alparslan’ın vefatı ile yerine geçen Melikşah tarafından Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurulması kararı ile Oğuz boylarından yoğun şekilde göç Anadolu’ya başlamış, o tarihten itibaren Anadolu 2 işgalden kurtarılmıştır. İlçemize yerleşen ilk Oğuz boyları hakkında çok bilgi olmamakla beraber 1150 yılı civarında yoğun bir şekilde tüm Türk boylarından ilçemiz ve çevresine yerleşim olmuştur.
Anadolu’ya göçen Türkmen boyları Orta Asya’da ki kültür örf adet ve geleneklerinin büyük bir kısmını Anadolu’ya taşımıştır. Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türkmen aşiretleri Anadolu’da birçok bölgeye yerleşmiş olup mezar taşlarında Orta Asya geleneklerini sürdürerek koçbaşı mezar taşı kullanmışlardır.
Afyonkarahisar Emirdağ ve çevresinde koçbaşı mezar taşları bulunmaktadır. İlçemizde yerleşim tarihi olarak Afyonkarahisar merkez dahil bilinen en eski Anadolu yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Mutlaka Türk’ün bir damgası bir mührü bir kaidesi olması gerekiyordu. Genellikle 1930’lar ile 70’ler arasında yazılan tarihi araştırma kitapları ile bazı makaleleri son zamanlarda taramaktaydım. Bunlarda da Türk’ün ilçemizde mührü sayılabilecek tarihi bulgular çok fazla yer edinmemektedir. Binininler Türk tarihi açısından önemli bir merkez olabileceği düşüncesi ben de hakimdir. Ayrıca Hisar höyüğü insanlık tarihine ışık tutabilecek bir niteliktedir. İlçemiz tarihi bir hazine üzerinde oturmakla birlikte halkımız tarafından kadri ve kıymeti bilinmemektedir.
Bu nedenle Şuhut kabristanın da bulunan koçbaşı mezar taşı en az 800 yıllık bir belge niteliğindedir. Tabii ki kararı uzmanları verecektir. Çektiğim fotoğraflarımı müze müdürü Mehmet bey’e bizzat ziyaret ederek kendim takdim ettim. Kendisi de kısa bir zaman içerisinde bir ekibi göndererek inceleteceğini ifade etti. İnşallah bu bu ve benzeri tarihi eserlere sahip çıkarız. Koruruz gelecek nesillere tarihi belgelerle Anadolu’nun gerçek bir Türk yurdu olduğunu ispat ederek teslim ederiz.
Bugünlük bu kadar
Hoşça kalın, dostça kalın.
Abdullah Umurhan
Emeğinize sağlık; çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.