Güncel Haberler

“Kuduza karşı önlemimizi aldık…”

İlçemize18 Kilometremesafede olan Salar Beldesi’nde baş gösteren kuduz  vakasına ilişkin

Bilgi veren Şuhut Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Tunçer, “Salgına  karşı gereken önlemleri aldık” dedi.

 

“Önlemimizi aldık”

Şuhut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür’ü Ali Tunçer’in Şuhut Anayurt’a  verdiği bilgiye göre Salar ve çevresindeki köylerde baş gösteren kuduz salgınına  karşın gerekli önlemlerin alındığı gibi ilçemizde de gerekli önlemlerin  alındığını kuduza karşı aşılama işlemlerinin sürdüğünü bildirdi. Tunçer,  Salar’daki kuduz vakasının ilçemize gelme ihtimaline karşı gerekli tedbirlerin  alındığını ve Şuhut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü envanterinde  yeterli miktarda kuduz aşısının bulunduğunu belirtti. Tunçer “Hayvan sahiplerini  ve vatandaşlarımızı kuduz virüsüne karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili  olarak bilgilendiriyoruz. Kuduz salgını çıktığı zamandan itibaren 6 ay kadar  etkisi görülebiliyor. Bu yüzden kuduz görüldüğü andan itibaren 6 ay boyunca  karantina tedbirleri uygulanmak zorundadır” dedi.

 

“BAŞI BOŞ HAYVANLARDAN UZAK DURUN”

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Veteriner Hekim M. Atilla Çakmak ise  Salar’da karantina nedeniyle hayvan çıkış-girişlerinin yasak olduğuna dikkat  çekerken. Kuduzun yayılmaması için başıboş kedi ve köpeklerle mücadele edilmesi  gerektiğini ve tüm evcil hayvanların kuduza karşı aşılanması gerektiğini  belirtti. Çakmak, Kuduz olan hayvanın nasıl teşhis edileceği sorusunu ise şöyle  yanıtladı; “Kuduz genellikle köpeklerde baş göstermekte. Kuduz olan köpek önce  iştahsız, duyarsız olurlar ve sahiplerine saldırırlar. Işıktan, güneşten  korkarlar çeneleri düşer. Kuduzun son dönemlerinde ise felç başlar ve hayvan  hareket edemez” Kuduzun şap hastalığı gibi salgın olmadığını ve temas yoluyla  bulaşabildiğine dikkat çeken Çakmak, “Vatandaşlarımız başıboş hayvanlarla  temaslardan kaçınmalıdır. Kuduzun ilçemize gelmesi çok düşük bir ihtimal gibi  görünüyor.  Ancak ne olursa olsun vatandaşlar evcil hayvanlarını yılda bir  kere kuduza karşı aşılatmalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.