Güncel Haberler

PATATES ÜRETİCİSİ PERİŞAN…

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar’ın ilçe, belde ve köylerinde vatandaşlarla bir araya gelerek sorunları yerinde dinledi. Sorun yaşayan, sıkıntı çeken vatandaşlar çareyi Milletvekili Köksal’a ulaşmakta bulduklarını söylediler.

Milletvekili Köksal Emirdağ ziyaretinin ardından Sandıklı ilçesi ile ilçeye bağlı Çayköy, Akin, Dodurga ve Daylık köylerinde patates üreticileri ile bir araya gelerek sıkıntıları dinledi. Türk Şeker A.Ş. ve Atatürk Orman Çiftliği tarafından alım yapılacağı duyurulan patateste ne yazık ki doğru dürüst alım yapılmadığını kaydeden üreticilerin sıkıntılarını dinleyen Köksal, “Patates üreticisinin yüzü gülmüyor. Dondan kaynaklı zararın giderileceğine ilişkin sözde tutulmamış. Çiftçi perişan. Patates üreticileri çok uzun süredir sıkıntılı. Sadece Sandıklı İlçemiz de değil Afyon, Şuhut, Dinar, Sinanpaşa ilçelerimiz ile merkeze bağlı Nuribey Beldesi’nde tüm patates üreticilerimiz ciddi sıkıntıdalar. Patates üreticileri patatesleri maliyetin altında satıp alıcı bulamamaktan şikâyetçiler. Meclis kapanmadan önce konuyu meclis gündemine de taşımıştım. Meclis kapandıktan sonra da alanda birçok patates üreticisini ziyaret edip sıkıntıları yerinde tespit ettik. Bu konuda benim vermiş olduğum rapor üzerine Genel Başkanımız tarafından Tarım Politikalarından Sorumlu Parti Meclisi Üyemiz Ziraat Mühendisi Bursa Milletvekilimiz Orhan Sarıbal ilimize geldi. Birlikte de bir çalışma yaptık. Patates üreticilerinin feryadı ve çözüm önerileriyle ilgili Tarım Kredi Kooperatiflerinin patates üreticilerinin derdine çare olmasını, patates üreticilerinin patatesleri satın alması noktasında biz çağrıda bulunduk. Onların feryadını basında dillendirip, sorunun çözümü noktasında mücadele edince dediler ki, Atatürk Orman Çiftliği ve Türk Şeker bu patatesleri 90 kuruşa alacaklar denildi. Tabii biz sevindik, iyi dedik. Hiç olmazsa patates üreticisi maliyetini kurtaracak. Hani sonuç hasıl olacak. Ama görünen noktada gördük ki Afyon’da 500 bin ton patates üretiliyor, Afyon patates üretiminde Türkiye de 3. sırada olan bir il. Ege bölgesinde birinci il. Fakat 500 bin ton patatesin maalesef belki 15-20 bin tonu ancak alınabilmiş. Yine üreticinin elinde patates kalmış. Doğru dürüst bir alım yapılmamış. Üreticiler yem pahalı olduğu için büyük ve küçükbaş hayvanlara yem alamıyoruz diyorlar. Alıcı olmadığından patatesi de satamıyoruz hiç olmazsa hayvanlar yesin diye patatesleri şu anda hayvanlara döküyorlar. Yani bir çözüm bulunabilmiş değil. Biz istiyoruz ki bir an önce çözülsün. Çünkü bu yazlık patates dayanmaz. Bir hafta 10 gün içerisinde bu patateslerin elden çıkarılması lazımdır. Bir an önce bu patateslerin Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçiden alınması gerekiyor. Başka türlü bu iş çözülmez.” dedi.
Milletvekili Köksal, daha sonra İhsaniye, Başmakçı ve Dazkırı İlçelerinde de vatandaşlarla bir araya gelerek istek ve talepleri dinledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031