Güncel Haberler

26. Ulusal Hamza Şeyh Dede’yi Anma ve Hıdrellez Kültür Festivali…

26. Ulusal Hamza Şeyh Dede’yi Anma ve Hıdrellez Kültür Festivali büyük bir katılımla gerçekleşti.
İlçemiz Kayabelen köyünde yapılan Hamza Şeyh Dede’yi Anma ve Hıdırellez Kültür Festivali katılımcılardan tam not aldı. Yoğun katılımla gerçekleşen festival organizasyonu mükemmeldi. Katılımcılardan tam not aldı.
Atatürk’ün “Cumhuriyetin temeli kültürdür” Bu gerçekten hareketle düzenlenen festival aracılığı ile bir yandan kültürümüzü tanıtıp onun zenginliğini ve güzelliğini kavratmaya çalışırken öte yandan da ulusal kültürümüzün değişik renklerini bir araya getirerek barış huzur dostluk ve kardeşlik havasının güçlenmesine katkı yapmayı amaçlıyor.
Hamza Şeyh Dede Kimdir.

Hamza Şeyh Dede köklerini Orta Asya’da Türkistan’da Hoca Ahmet Yesevi düşüncesinden alan Alevi Bektaşi Kültürü’nün Anadolu’da tarihsel hümanist ve karizmatik temsilcisini Hacı Bektaş-ı Veli’nin yüce şahsında bulduğunu ve çevresinde yer alan binlerce Türkmen dedesinin 13. yüzyılın sosyal ortamı içerisinde Anadolu’nun farklı yörelerinde Türkmen topluluklarının yerleşimini yönlendiren toplum liderleri olmuşlardır. Hamza Şeyh Dede de Karacaahmet Sultan Seyyit Cemal Sultan Kureyş Baba gibi Afyonkarahisar yöresinde Türkmen boylarının yerleşimini organize eden ve
Alevi-Bektaşi düşüncesinin temellenmesini sağlayan alperenlerdendir.

Hamza Şeyh Dede Geyikli Baba Abdal Musa Abdal Murat Abdal Mehmet Doğlu Baba ile beraber Doğu Marmara ve Ege yöresinde insan sevgisi temelli evrensel erdemlerle örülü Alevi-Bektaşi inancının gönül erlerinden biri olarak ’yâd edilmektedir. Kayabelen köyünün rivayetlere göre Miladi 1300-1400 yıllarında Kumalar Yaylası’nın eteğinde kurulmuş bir Türkmen Alevi köyüdür. O zamanki ‘pınar’ anlamında ‘Bedeş’ köyü olarak bilinen ismi l960 yılında ‘Kayabelen’ olarak değiştirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031